torstai 30. elokuuta 2012

Keittiön matto ja pari kysymystä

 
Tiimari välillä yllättää sisustustuotteillaan. Poikkesin työpäivän jälkeen Tikkurilan myymälässä ja myyjätär asetteli juuri mattouutuuksia esille. Tuo maton väri on vastustamaton, tumma harmaanruskea. Materiaaleina nahkaa ja puuvillaa.
 

En tiedä kenen selkänahasta osat tuohon mattoon on laitettu, parempi olla miettimättä. Eläin oli todennäköisesti jo kuollut ennenkuin se päätyi tuohon. Mietitkö sinä koskaan hankintojasi eettisesti, ekologisesti tai joitenkin muuten järkevästi? Varmistatko, ettei tuote ole valmistettu pikkukätösin minipalkalla tai muuten työntekijää sortaen? Boikotoitko jotain liikettä tai tuotemerkkiä?
 Myönnän, että en riittävästi kiinnitä näihin asioihin huomiota ja tietoakin puuttuu. =(

Ja sitten vinkkejä kuinka saada laventeli kasvamaan? Tuo on ollut pari kuukautta tuossa samassa muotissa, ulkona. Nyt toin sen sisälle. Onhan se kiva noinkin.


Hanni

20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. =D Eikö ja oli edullinenkin vielä.

   Poista
 2. Oooh, tuo matto <3 Mä olen samanmoista katsellut joskus Jyskissä ja jossain muuallakin, mutta en sitten saanut ostettua. Ostoslistalla on ihan ehdottomasti, se on niin kertakaikkisen ihana!

  Mä mietin hankintojani siinä mielessä, että jos saan tehtyä jotain haluamaani jostain jo olemassa olevasta, niin en yleensä osta uutta (ja kallista). Mutta jos otetaan esimerkiksi nahka vs. keinonahka ja oletetaan että niillä on suunnilleen sama hinta, niin kyllä mä sen nahkaisen valitsen. Se on mun mielestä kestävempi ja siten ekologisempi materiaali :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä minäkin koitan tehdä vanhasta uutta, postittamiseen käytän jo kerran käytettyjä laatikoita ja pusseja jne. Ja ehkä sen keinonahan valmistukseen käytetään ympäristöä kuormittavia aineksia...nää on niin monimutkaisia juttuja. Mutta kaikesta huolimatta käyn ostamassa toisen samanlaisen maton huomenna tuohon kyökkiin =D

   Poista
 3. Onpa kaunis matto, väri on kyllä just eikä melkein! Itsekin olen monesti yllättynyt Tiimarin tarjonnasta, keväällä leikkimökki sai kivan maton juuri Tiimarista. Kieltämättä noita asioita pitäisi enemmän pohtia, joka päivä koitan jotain ekologisia valintoja tehdä normaalien lisäksi. Ei ole kyllä aina helppoa ja siksi jää monesti toteuttamatta :/

  VastaaPoista
 4. Ihana tunnelma ja värit keittiössä :)
  Yhdyn edellisiin, että ei ole helppoa aina tuo ekologisuus...itse pyrin valitsemaan kestäviä ja laadukkaita materiaaleja, jotka mahdollisuuksien mukaan olisi sitten myös tuunattavissa uusiokäyttöön! Ja nykyään myös paremmin harkitsen, tarviiko jokin tuote ostaa. Jos se aina vaan kutsuu nimeäni sieltä kaupan hyllystä, niin sitten sen haen ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, hankalaa tuo monipuolisesti ajatteleminen. Mäkin olen koittanut ostaa vain sellaista oikeasti tarvittavaa nykyään, kun tuntui että vielä 2-3 vuotta sitten ostin sen enempiä ajattelematta.

   Poista
 5. Enpä minäkään mieti noita asioita mutta yksi on varmaa etten aitoa turkista huoli..siis sellaisia jossa eläin on tapettu vaan sen turkiksen tähden..mutta jos olen tietämätön niin en yleensä mieti..tekoturkikset on taas ihan ok..
  Tiimarissa käyn minäkin paljon ja olen mattoja katsellut siellä mutta se vaan et ne matot on niin lyhyitä etten ole niitä ostellut, muuten kyllä tiimarista löytyy paljonkin ihanuuksia ja ihan edullisestikkin etenkin kun on tarjouksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, turkiksia varten kasvatetut eläimet kokevat karun lopun, ei kiva. Tiimarin matot ovat tosiaan aina hirmu pikkuruisia, niinkuin tuo minunkin ostamani, mutta käyn ostamassa tuohon perään vielä toisen samanlaisen =D

   Poista
 6. Mietin ja en, ihan arkiostoksissa ruokapuolella kammoan kyllä sitä muovin määrää. Kodin kalustuksen olen nykyiseen kotiin pyrkinyt tekemään vanhasta tavarasta, huonekaluista, jotka aika pitkälti ovat aitoa puuta (perintöjä ja saatuja) ja silti iättömiä. Lastulevyt ovat vähän kammottavia, mutta sitähän nuo uudet keittiö- ja makuuhuoneen komerojärjestelmät ovat. Jossain valinnoissa myös hinta tulee vääjäämättä vastaan. Ja toisaalta ulkokalusteita hakkiessani en miettinyt onko sen kaadetun puun tilalle istutettu uusi, oliko metsä uhanalaista tai mitään muutakaan, kaadettu se kuitenkin jo oli ja valmiiksi tehty, vahinko oli jokatapauksessa tapahtunut. Sanovat että paperipussin valmistu tuhoaa enemmän, kuin muovipussin valmistus, mutta itse valkkaisin en paperipussin, jos niitä jossain vielä olisi. Ehkä itselleni merkitsee eniten juuri se miten itse joudun loppuhävityksen tekemään?! Heitit muuten erittäin hyvän kysymyksen, saatan jatkaa tästä aiheesta omassa blogissani, mielessä e on ollut ennenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin koitan ostaa kestävää ja sellaista uudelleen laitettavaa ja kunnostettavaa. Kaupassa käytän vanhoja paperikasseja, mutta välillä ostan muovipusseja koska ne ovat hyviä roskapusseja. Paperit ja kartongit viedään keräyspisteeseen ja sitä rataa.
   Tätä aihetta voisi tosiaan jatkaa loputtomiin, ei muuta kuin keskustelut pystyyn =D

   Poista
 7. Ihana matto! Tiimari tosiaan yllättää välillä ihanalla tarjonnalla.
  Yritän toteuttaa eettisyys ja ekologisuus asioita mutta myönnän että paljon olisi vielä parannettavaa minulla sillä saralla.
  Oikein mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Samaa mieltä täällä, että Tiimarista tee tosiaankin välillä löytöjä :) Kiva matto!

  Mukavaa syyskuun ensimmäistä!

  VastaaPoista
 9. Teillä on nätti keittiö! <3

  VastaaPoista
 10. Todella kaunis matto ja nuo ruskeat pyyhkeet. Koko keittiö on todella kaunis! Täytyy myöntää, ettei itsekkään tule aina mietittyä ostosten ekologisuutta ja alkuperää. Onneksi tulee kuitenkin paljon käytettyä kirpputoreja ja tuunattua vanhasta uutta.

  VastaaPoista
 11. Tosi kaunis keittiö teillä! Minullakin on ongelmia laventelin kanssa, se kyllä kasvaa pituutta mutta kukkia ei tule millään. Nätti se kyllä on vihreänäkin ja tuoksuu ihan oikealle...

  VastaaPoista
 12. Meillä pohditaan ja toteututetaan eettisiä ratkaisuja pääosin ruokapuolella. Kasvatamme omat kukonpojat,karitsat,vuohipukit ja kanit joista saamme lihaa ja taljoja. Olemme myös omavaraisia munista ja vuohenmaidota.

  Toki kodinhankinnoissa pyritään siihen,että ostamme laadukasta ja monikäyttöistä tuotetta ja vain se mitä tarvitaan. Kierrätämme ja hyvällä omalla tunnolla ostan kirppiksiltä tavaraa.

  Itse koen,että kotimainen turkis on kestävä,eettisesti kasvatettu ja hyvä valinta. Teetämme omista lampaista ja vuohista taljat myyntiin ja myös kaninnahka muokataan. Suomessa on kuitenkin turkistarhoilla eläimillä hyvät olot kuin vertaa mm.Kiinaan. Lisäksi työntekijöiden olosuhteet on myös inhimilliset. Koska turkisten käyttö ei tässä maailmassa lopu on eettisempää kasvattaa eläimiä suomessa kuin ulkomailla. Myös kotimainen luonnonturkis jää liian vähälle huomiolle.

  VastaaPoista

Tulen iloiseksi kommentistasi!